Da jeg startede med at blogge var jeg meget i tvivl om hvilket system jeg skulle skrive mine indlæg i. Skulle jeg vælge Word, Pages, Evernote eller noget helt fjerde.
Det er så mange år siden at Google docs ikke kom på tale. Og WordPress’ editor var temmelig klodset at skrive i.
Men alt har ændret sig – især efter opdateringen til Gutenberg. I mange år har jeg skrevet mine indlæg direkte i editoren i WordPress. Det er hurtigt og nemt.
Jeg slipper for at kopiere og indsætte. Jeg slipper for skjulte formateringer der sniger sig med fra det ene system til det andet.
Fordele og ulemper ved at skrive direkte
Når du vælger at skrive direkte i WordPress’ lækre Gutenberg editor, så har det både fordele og ulemper. Sådan er det med alting. Intet er perfekt. Du skal bare finde den løsning der passer bedst til dig.
Åbenlyse fordele
- Du sparer tid. Det er hurtigt og nemt at skrive et indlæg og bare klikke på “Udgiv”. Vupti.
- Du slipper for irriterende formateringer når du eksporterer tekst fra andre systemer (fx Word).
- Du kan arbejde med opsætning imens du skriver. Fx formatering af overskrifter.
- Du kan omgående se om din tekst opfylder krav til SEO og læsbarhed hvis du har installeret et plugin som Yoast SEO. Læs også: Er SEO vigtig?
- Du kan planlægge både udgivelse og promovering med et plugin til fx CoSchedule (jeg ved ikke hvad jeg skulle gøre uden)
- Du slipper for at holde styr på hvor dine indlæg ligger. Var de på et lokalt drev, i Google eller måske Dropbox?
- Når du retter i et indlæg skal du ikke rette flere steder. Hvis jeg skriver første udkast udenfor WordPress, udgiver og senere retter i teksten, så er den originale tekst ikke den samme. Jeg ender med flere versioner af samme indlæg flere steder.
Ulemper udfordrer trygheden
- Du har kun dine indlæg ét sted. Hvad nu hvis serveren går ned eller din side bliver hacket? – Min løsning: Lokal backup. Hint: Simply.com laver backups du selv kan installere igen hvis det går galt.
- Når du skriver online har du brug for adgang til internettet. I dag er det sjældent et problem medmindre du sidder i en betonbunker eller lang ude i skoven. – Min løsning: Caféer har som regel WiFi du kan bruge. Ellers kan telefonen bruges til at give adgang.
- Distraktioner. Når du skriver online er det let at lade sig forstyrre af overspringshandlinger. Min løsning: luk alle vinduer og faner du ikke skal bruge. Hint: WordPress har en funktion der fjerner forstyrrelser – “Fuldskærmstilstand“. (se billedet)
- Risiko for at miste teksten hvis din server af en eller anden grund ikke har forbindelse. Min løsning: Gem teksten ind i mellem. Hvis noget går galt, så kopier din tekst før du klikker væk. Hint: WordPress gemmer en midlertidig version af dit indlæg så du ikke mister din tekst.
Når du skriver for andre
Der er en enkelt undtagelse. Når jeg skriver for andre, så skriver jeg altid mine tekster i Scrivener. Den er min foretrukne editor når jeg ikke skriver direkte i WordPress.
Når jeg sender mine tekster videre er de udenfor min kontrol. Derfor foretrækker jeg at have originalen liggende et sted hvor jeg har adgang til den.
Jeg opretter et projekt for hver af mine kunder i Scrivener for at bevare overblikket. Derefter eksporterer jeg teksten i pdf eller ren tekst. Det kommer an på hvordan kunden ønsker teksten. I begge tilfælde undgår jeg skjulte formateringer.
Så længe du bare skriver for dig selv, så kan du sagtens skrive online.
Kan du komme i tanker om nogle fordele og ulemper? Hvad gør du? – Smid en kommentar og del din mening med os 😉