Det er selvfølgelig ikke helt gratis at starte en blog du kan leve af. Passion til levevej med målrettet blogging kræver en lille investering. Når jeg siger lille, så er det fordi den er meget meget lille sammenholdt med traditionelle virksomheder.
Lad være med at tro at det er gratis at starte en blog og se millionerne rulle ind på din konto. Sådan er virkeligheden ikke. Din blog kræver arbejde. Meget arbejde. Og hvis du vil blogge målrettet, så er du også nød til at lave nogle små økonomiske investeringer.
Du kan sagtens finde en måde at blogge på uden at det koster dig en eneste krone. Men det vil ofte have en pris. Gratis sider har ofte reklamer og begrænset funktionalitet. Så lad være med at gå gratisvejen medmindre du er ualmindeligt presset økonomisk.
I dette indlæg vil jeg give dig et overblik over de investeringer du bør overveje for at gøre det lidt lettere for dig selv.
Domæne
Du har brug for dit eget domæne. Når du starter en online forretning skal du eje din platform. Det er vigtigt at du selv har hundrede procent kontrol over hvad der forgår på din side. Når du selv ejer dit domæne får du selv trafik og ære for alt hvad du laver.
Et domæne administreres af dk-hostmaster men kan typisk købes igennem din webhost hvor du sikkert alligevel lejer dig ind på en server.
Et domæne svinger i pris alt efter toplevel-domænet. Hvis efternavnet er .dk så koster det 50 kroner om året (2020) at have et domæne. Ender det på .com koster det ca. 95 kroner om året (2020).
Når du registrerer et nyt domæne koster det typisk et gebyr der svarer til domænets omkostning for et år. Et .dk domæne vil derfor koste omkring 100 kroner det første år og 50 kroner efterfølgende.
Webhotel
Når du har et domænenavn er du nødt til at have en adresse. Du skal have et sted hvor du kan lægge din blog og opbevare dit indhold. Det er her dine læsere besøger dig. Dét sted kaldes en server. Der er virksomheder der specialiserer sig i at udleje serverplads. De sørger for at din side altid har optimale forhold. De laver back-ups og hjælper der med det tekniske på serveren.
Jeg bruger Simply.com (reklamelink). Her kan du leje dig ind på deres server for et ganske lille beløb. Det koster omkring 20 kroner om måneden for en delt server (shared server). Du får lige et par faglige begreber for det er dem du støder på når du går i gang.
En delt server betyder at der også er andre mennesker der har lejet sig ind på samme server. Ulempen ved en delt server er at det kan gå ud over hastigheden på din side. Men det er meget sjældent noget du mærker før du har vanvittigt stor aktivitet på din side. Jeg kører stadig på en delt server.
Alternativt kan du leje din eje server. Men det er ret dyrt.
Når du lejer plads på en server kaldes det også at leje et webhotel. De fås i forskellige størrelser alt efter dit behov. Til at starte med har du kun brug for en basispakke. Den koster omkring 225 kroner om året (2020). Der er et oprettelsesgebyr på omkring 100 kroner (2020).
Du kan købe hele pakken (domæne + webhotel) hos Simply.com (reklamelink).
Framework og tema
Jeg vil altid anbefale WordPress som din bloggingplatform. Det er gratis og fleksibelt. Med fleksibiliteten følger der også et ansvar. Du er nødt til at sætte dig ind i nogle tekniske ting. Men heldigvis er der masser af hjælp at hente fra tusindvis af eksperter. På den måde kan du opbygge din blog helt gratis.
Men nogle gange er der ting der bedre kan svare sig at betale sig fra. Derfor vil jeg anbefale at du finder et godt framework og et professionelt tema at arbejde med. Gå efter et tema der er simpelt. Ingen avancerede funktioner. Jo mere simpel du laver din side jo lettere er den for dig at vedligeholde uden at skulle købe dig til teknisk hjælp.
Jeg bruger Genesis framework (reklamelink) med et tema fra StudioPress. Fordelen er at de hele tiden opdaterer mit tema så det kører hurtigt og smertefrit for mig. Genesis framework og tema er en engangsudgift. Ingen årlige betalinger og du kan bruge dem så meget du vil. Ingen begrænsninger.
Framework + tema koster omkring 700 kroner. Det er en virkelig god investering. Har aldrig fortrudt.
Studiopress har netop lanceret WPEngine som er en abonnementsbaseret løsning. Jeg har ikke prøvet den, men overvejer at hoppe på den. For en basispakke koster det cirka 200 kroner om måneden og inkluderer framework og alle temaer. Til gengæld får du et supereffektivt website. Det er for dig der har lidt ekstra luft i budgettet og gerne betaler for ekstra support og sikkerhed.
CoSchedule
CoSchedule (reklamelink) er et modul der hjælper dig med promovering og planlægning af alt dit indhold. Du kan planlægge projekter, udgivelser, sociale medier o.m.m. Det er det perfekte værktøj der gør arbejdet på din blog markant lettere og mere effektivt.
Det er ikke et værktøj der er absolut nødvendigt. Men jeg ville helst ikke undvære det. CoSchedule koster omkring 350 kroner om måneden. Det er nok det dyreste værktøj jeg har investeret i, men kors hvor har det sparet mig for mange timers arbejde.
ConvertKit
Målrettet blogging kræver en mailliste. Uanset hvad andre siger, så kan du ikke undvære den. Det er gennem din mailliste at du holder kontakten med dit publikum og dine potentielle kunder. Det er din direkte adgang til læsernes indbakke.
E-mail er den ældste og mest effektive måde at holde kontakten på. Derfor skal du starte en mailliste allerede når du starter din blog. Jeg anbefaler ConvertKit (reklamelink) der er bygget med udgangspunkt i en bloggers behov. Det er et meget brugervenligt program og let at forstå.
Alternativt kan du vælge MailChimp. Det er populært og gratis til at starte med. Men jeg vil ikke anbefale det. MailChimp er ikke optimeret for bloggere og er kompliceret at bruge. Desuden bliver det dyrt at bruge når din mailliste når en bestemt størrelse.
ConvertKit (reklamelink) koster omkring 200 kroner om måneden. Til gengæld får du en god service og hurtig support.
Jeg har lavet et gratis kursus der hjælper dig i gang med ConvertKit og mailliste:
Prisen afhænger af dit budget
De ting jeg har nævnt er dem jeg som minimum vil anbefale dig at investere i. Derudover kan komme eventuelle premiumordninger der gør dit liv lidt lettere. Måske kurser du vælger at tage enten online eller IR. Måske vil du købe dig til design eller billeder. Eller du kan vælge at købe coaching hos en ekspert.
Som du kan se afhænger prisen meget af dine specifikke behov og dit budget. Nogle gange kan det betale sig at få andre til at løse opgaverne så man kan få overskud til at gøre det man selv er bedst til.
Arbejder du med et stramt budget, så har du stadig muligheden for at være med. Du kan sagtens arbejde målrettet med din blog med et stramt budget. Det kræver bare lidt mere arbejde og lidt længere tid.