30-dages skriveudfordring
Dette er et indlæg i min 30-dages skriveudfordring. Målet er at du bliver en procent bedre til at skrive hver dag i 30 dage.
Hvad vil du skrive om de næste tre måneder? Ved at lægge en plan er det meget lettere at springe ind i den kreative fase og begynde at skrive med det samme. Din plan er en udgivelsesplan som sparer dig for både tid og frustration.
En plan kan være særlig nyttig for dig der i forvejen ikke har ret meget tid til at skrive. Lad os sige at du har en halv time hver dag, så kan det være frustrerende at bruge det første kvarter på at finde ud af hvad du skal skrive om. Min erfaring er at det kan betale sig at brug så lang tid som det kræves for at lægge en god plan. Det er vanvittigt effektivt. Det er sådan at jeg kan skrive og udgive hver eneste dag i et helt år.
Det kan også være at du hører til den type der har tusinde ting at sige. Du skriver og skriver uden retning. Pludselig har du et alt for lang blogindlæg der forvirrer mere end det hjælper. En udgivelsesplan og en udgivelseskalender kan være en god idé for at holde retningen.
Forskellen på en udgivelsesplan og -kalender
Det lyder måske ikke som om der er den store forskel. Men jeg kan lide at skelne mellem overordnede temaer og planlagte udgivelser. Jeg starter altid med at danne mig et overblik. Ved årets start beslutter jeg i grove træk hvad jeg vil arbejde med i det kommende år. I 2020 var det mit mål at arbejde grundigt med mine skriverutiner. Det var sådan denne 30-dages udfordring opstod.
Dernæst har jeg give hver måned hovedtema tre måneder frem i tiden. Den øvelse gentager hver tredje måned. Da jeg skriver og udgiver meget har jeg også et underordnet tema for hver uge. På den måde ved jeg altid hvad jeg skal skrive om. Nemt og effektivt.
Din udgivelseskalender indeholder dine enkelte blogindlæg og deres arbejdsoverskrifter. Du planlægger præcis hvornår de skal udgives så du kan være på forkant. Din udgivelseskalender kan også indholde opslag til de sociale medier.
Men i første omgang koncentrerer vi os om din udgivelsesplan.
Beslut hvor ofte du vil udgive
Start med at overveje hvor ofte du vil udgive indlæg på din blog. Hvis du er nybegynder er det måske en god idé at starte med et eller to indlæg om ugen. Er du rutineret kan du måske udgive mere. Men lad være med at udgive bare for at udgive. Overvej om det overhovedet er nødvendigt at udgive mere end et indlæg om ugen.
En ny blog har brug for indhold, så det kan godt betale sig at gøre en stor indsats for de første 100 indlæg. Jeg kan dog ikke anbefale at du stræber efter at udgive hver dag som jeg har valgt at gøre. Det er hårdt arbejde og kræver en næsten umenneskelig disciplin.
Beslut dig for hvornår du vil udgive på ugen. For eksempel hver torsdag klokken 9.00. Det hjælper dig med at oparbejde en god fast skriverutine.
Find emner for de næste tre måneder
Sæt dig ned og skriv temaer ned for hvad du vil skrive om de næste tre måneder. Skriv hver måned ned og beslut dig for et tema til hver måned. Det kunne se således ud:
- April: tema 1
- Maj: tema 2
- Juni: tema 3
Find et emne for hver uge i måneden. På den måde giver du uge og måned et emne og et tema. Kombinationen af de to giver dig en klar retning for indholdet i dine blogindlæg.
Lad os sige at din blog handler om mad og opskrifter. I april vælger du hovedretter som tema. I den første uge er emnet pasta; uge to er kartofler; uge tre er kylling osv.
Du har nu en plan der ser således ud:
- April: Hovedretter
- Uge 1: Pasta
- Uge 2: Kartofler
- Uge 3: Kylling
Kan du se idéen? Når du skal skrive dit indlæg i den første uge ved du allerede at du skal skrive om en hovedret med pasta. Nemt og hurtigt at gå til. Det giver et fantastisk overblik og du får mulighed for at springe ind i den kreative skrivefase med det samme.
Din opgave: Planlæg dine næste tre måneders blogindlæg med temaer og emner.