Ord har magt, mere end du aner. De kan skade mere end en knytnæve i hovedet. Et sårende ord kan sætte et mærke, der følger den ramte resten af livet.
Det siges at kun syv procent af de ord, vi siger betyder noget. Resten er tonefald og kropssprog. På papiret eller skærmen har ordet lidt mere magt end de syv procent, fordi vi bruger virkemidler til at fremkalde tonefald og kropssprog.
Uanset, så vær opmærksom på at de ord, vi bruger, er med til at skabe andre folks opfattelse af, hvem vi er.
Vi har et ansvar
Jeg holdt for nylig et oplæg i at skrive bedre. Efter oplægget snakkede jeg med en af deltagerne. Hun var bitter, frustreret og stresset. Ikke fordi hun havde lyst til at være det, men hun havde brug for lidt succes. I hendes vrede på regeringen, politikerne, universitetet, arbejdsgiverne og alle andre omkring hende, fik bloggerne også en tur. Hendes beklagelse var, at bloggere har alt for meget magt.
Det er overraskende, hvor meget indflydelse bloggere kan have, når jeg tænker på, hvor svært det kan være at blive læst. Det fik mig også til at tænke på, hvor stort et ansvar vi har, når vi skriver. Det kan godt være, at vi skriver 50 artikler uden at blive læst, men når nummer 51 i rækken bliver læst, så er det vigtigt, at vi lever op til vores ansvar og bruger vores ord med respekt for vores omverden.
Vi har et ansvar overfor os selv og andre. Vi skal bevare vores integritet, og vi skal passe på, at vi ikke skader dem, der følger os.
Når jeg tænker tilbage, er ord noget af dét, der har såret mig allermest. Der var dengang, min vejleder kaldte mig, ham den mærkelige, mens han troede, jeg ikke kunne høre ham; og dengang min nabo kaldte mig arrogant i den tro, at jeg ikke ville få det at vide. Det gjorde ondt, – det gør det stadig.
Når vi sløser med vores sprog og adfærd, risikerer vi at ramme andre uden at ville det. Derfor, – lad være med at sløse.
Tænk over hvad du siger. Hvorfor siger du dét, du siger? Hvad er budskabet, du prøver at formidle? Når jeg går derhjemme, har jeg en anden adfærd end når, jeg går ud blandt andre mennesker. Det er helt naturlig og ok. Man skal have lov til, at kunne slappe af i sit hjem. Det er dér, man kan gå halvnøgen rundt og klø sig steder, man normalt ikke ville gøre uden for hjemmets fire vægge. Det gælder ord som handlinger.
Før eller siden, smutter dine ord og handlinger ud i det offentlige rum, uden at det er din hensigt. Jeg har bøvset offentlig (uden at ville det), pruttet i biografen på et uheldigt tidspunkt (uden at ville det) og jeg har ganske givet også såret nogen med mine ord på et eller andet tidspunkt (uden at ville det).
Derfor har vi et ansvar, når vi skriver. Ord har magt. Det er ikke de 10.000 ord, du skriver, men dét ene ord der bliver hørt, der gør hele forskellen. Brug derfor dit sprog med omtanke. Få nogle gode sprogvaner.
Jeg elsker ord og bruger indimellem grove og provokerende formuleringer. Nogle gange bander jeg (ok, – ofte…) Men ikke uden omtanke. Jeg er bevidst om mine ord. Det er vigtigt, at vi er bevidste om, hvad ordene betyder, og hvor vi bruger dem for at få et budskab frem. Lad være med at sløse.
Sproget skaber verden
Det er med vores sprog, vi skaber vores verden. En negativ attitude og et sprog præget af negationer, vil som oftest resultere i en negativ verden. Omvendt, vælger du en positiv synsvinkel, får du en lidt mere glad verden.
Vi har alle vores sproglige kæpheste. Her er et par af mine:
- Når jeg bruger ordet “man“, prøver jeg at tage stilling til, hvem “man” er for at tage ansvar.
- Når jeg bruger engelske udtryk i danske sætninger, prøver jeg at finde ud af, om et dansk ord ville være lige så godt. (Jeg bruge også engelske udtryk, men jeg reflekterer over dem; det skal give mening at bruge dem.)
- Ordet “skal” bruger jeg, men varsomt. Det er ofte forbundet med noget tvunget. Noget hvor jeg ikke har et valg. Men jeg har altid et valg og ved at stå véd mit valg, opnår jeg mere respekt og anerkendelse.
- Jeg er stor tilhænger af ja-hatten. En hat er noget man tager på. Ingen mennesker er født med en hat på hovedet. En ja-hat er en mental hat, du kan beslutte dig for at tage på. Det er dit eget valg, om du vil forholde dig mest positivt eller negativt til noget. Min erfaring er, at jeg opnår større succes med en ja-hat end med en nej-hat.
Hvilke sproglige forhindringer vil du fjerne for at gøre dit liv bedre? Er der ord, du vil ændre eller undgå for at kunne gøre en forskel i verden? Del din kommentar.