
Du er dygtig. Rigtig dygtig. Du kan dit kram. Og alligevel virker det som om dine kolleger og dit publikum ikke helt tror på dig. De viser dig ikke den tillid du kunne tænke dig.
Måske hænger det sammen med at du ikke helt lytter til dit publikum. Det gør dig ikke til et dårligt menneske. Du vil oprigtigt gerne hjælpe dem og du har bestemt viden og kompetencerne til det. Men det er svært at vinde accept når man ikke inddrager sit publikum.
Dine budskaber er ikke envejskommunikation. Det skal gå begge veje. Du skal lytte og gå i dialog med dit publikum. Det er svært. Jeg ved det fordi jeg selv har begået den store fejl at snakke mere end jeg lytter. Min erfaring er at publikum lytter til mine budskaber når jeg lytter til deres – og finder en oprigtig interesse i deres problemstillinger.
Troværdighed kræver interesse
Din interesse i dit fag og dig selv er ikke nok til at dit publikum bliver til kunder. Det er ikke nok at de kan se at du er dygtig. Du skal også have en interesse i dit publikum. Eller finder de en anden der kan hjælpe dem.
Den interesse og inddragelse kalder Aristoteles eunoia. Du har helt sikkert oplevet når den mangler:
- Når forelæseren står med ryggen til eller har begravet næsen i sine notater.
- Lægen der går mere op i din lidelse end dig.
- Ekspedienten der mest virker som om du kommer til ulejlighed.
- Bankrådgiveren der er ligeglad med din økonomiske situation.
- Sælgeren der ikke fatter hvad du har brug for.
- Politikerne der træffer beslutninger uden at spørge vælgerne.
Listen på eksempler er mange. Så lad os kigge på en liste over ting du kan gøre for at vinde troværdighed ved at inddrage publikum.
Sådan viser du interesse
Her får du et par idéer til hvad du kan arbejde med på din blog og de sociale medier for at vinde troværdiged.
1. Lyt til dit publikum
Opsøg dit publikum og find ud af hvad deres behov er. Lær dem at kende. Det er relativt let på de sociale medier. Find ud af hvor dit publikum opholder sig mest. Der hvor de kan lide at være skal du tage kontakt til dem. Deltage i dialoger og debatter.
Du skal stille spørgsmål og lære dem lidt bedre at kende. Udvælg nogle interessante profiler og find ud af hvad de laver og hvilke andre grupper de deltager i. Vis at du hører dem ved at synes godt om deres opslag eller ved at følge dem.
Folk lægger mærke til likes og følgere. Også selvom de ikke siger noget.
2. Anerkend dit publikum
At forstå et andet menneske er ikke ens betydende med at du er enig med det menneske. Måske har du en anden holdning eller vil gøre tingene anderledes. Men det er vigtigt at du anerkender dit publikums synspunkter.
Vis dit publikum at du forstår deres problemer, synspunkter og holdninger. Din mening er i princippet ligegyldig. Det vigtige er at du får opbygget en relation hvor dit publikum føler sig hørt og inddraget.
3. Inddrag dit publikum
Du kan inddrage dit publikum på mange måder. Med teknologien har du mulighed for at stille spørgsmål og lave meningsmålinger direkte på de sociale medier. Det vil omgående give en reaktion fra dit publikum. De vil føle sig lyttet til.
E-mail er også en fantastisk måde at kommer tæt på dit publikum. Sørg for at opbygge en mailliste hvor du kan dyrke relationen og hele tiden inddrage dine følgere. Det er vigtigt at du altid besvarer dine e-mails.
På din blog kan du fortælle historier som viser at du forstår dit publikum. Du kan inddrage eksempler og måske endda dele indhold fra dit publikum. Når du søger at komme på radaren af mennesker i din branche kan du for eksempel skrive et blogindlæg om personen og hans eller hendes forretning.