Spiser du her – eller vil du have den med? – Du er sikkert stødt på denne type spørgsmål tit. Men hvad betyder det egentlig? Som sprognørd og tilhænger af klart sprog, så er det et uendeligt svært spørgsmål at svare på.
Pt. sidder jeg på DOKK1 i Aarhus. Jeg havde en halv time at slå ihjel og tænkte at en kop kaffe kunne klare opgaven inden jeg skal videre til crossfit.
Jeg: En kop kaffe.
Ekspedient: Sidder du her, eller er den til at tage med rundt i huset?
Jeg: Øh.. det ved jeg ikke – det har jeg ikke lige tænkt over.
Ekspedienten tager et papkrus og spørger: Skal der mælk i kaffen?
Jeg (tøvende): Joh … en meget lille sjat.
En ganske kort dialog. Spørgsmålene var enkle i deres formulering. Men uendeligt svære at svare på. Hvorfor? – Fordi det er blevet normalt at spørge om noget andet en man egentlig ønsker at vide.
Sidder du her, eller er den til at tage med rundt i huset?
Dét ekspedienten i virkeligheden havde brug for at vide var om han skulle skænke min kaffe i et papkrus eller en porcelænskop.
Min første tanke var noget i retning af: – hvad kommer det dig ved hvor jeg går hen med min kaffe?
Han er naturligvis ret ligeglad hvor og hvordan jeg drikker min kaffe. Men han vil ikke rende rundt i huset for at lede efter porcelænskopper senere på dagen. Derfor har han brug for at vide hvilken kop han skal skænke kaffen i.
Skal der mælk i kaffen?
Et tilsyneladende indlysende spørgsmål. Men hvis jeg svarer ja, så får jeg ikke ret meget kaffe. Svarer jeg nej, så får jeg ingen mælk i.
Det er blevet normalt at hælde store mængder mælk i kaffen. Personligt foretrækker jeg en lille sjat mælk der kun lige akkurat farver kaffen og tager spidsen af den bitre smag.
Ekspedienten har i virkeligheden brug for at vide hvor meget mælk han skal hælde i kaffen og hvor meget plads han skal levne til den mængde mælk.
Uklare spørgsmål er baseret på normer
De uklare spørgsmål vi ofte støder på er baseret på hvad mennesker normalt bestiller. Spørgsmålene er hurtige og lette at stille. De er effektive.
Men uklare spørgsmål skaber afstand og virker upersonlige. Hvis du ønske at skabe en kontakt til dine kunder eller læsere, så er du nødt til at have et klart sprog der er med til at skabe nærhed. – Og nærvær.
Hvis du ønske at formidle et budskab, har en mission eller vil ændre en adfærd hos andre mennesker, så må du tage ansvar og dyrke interessen i relationen – også selvom det kun er en kort dialog over disken.
Den gode barista vil spørge – bruger du mælk i kaffen? og følge op med – hvor meget mælk vil du have i?
Denne dialog er mere klar. Der er ingen tvivl om hvad det er baristaen ønsker at vide. Samtidig føler kunden at baristaen er interesseret i at opfylde kundens ønsker.
Spørg om det du ønsker at vide
Nu er denne blog ikke rettet mod ekspedienter men bloggere. Min opfordring til dig er at tænke over hvad du egentlig ønsker at vide når du stiller et spørgsmål.
En klar formulering er lettere at besvare. Hvis du vil have svar på dine e-mails eller kommentarer til dine indlæg, så er det vigtigt at læseren ikke er i tvivl om hvad du egentlig spørger om.
Det bør ikke være læserens opgave at afkode hvad du vil vide.
Når du lytter til dine læsere i stedet for at generalisere, så vil de føle mere nærhed. De vil føle at du tager ansvar. Og du vil opleve mere og dybere respons fra dine læsere.