Skal du have dit eget domænenavn eller lave en gratis blog på et blognetværk? Hvis du er seriøs med din blog, så skal du have dit eget domænenavn. Det virker professionelt og målrettet.
Hvis du er nybegynder og bare vil afprøve blogging, så kan en gratis blog være en god idé. Men hvis du vil noget med din blog, så skal du have dit eget domænenavn.
Lav en blog med dit eget domænenavn for at fremstå seriøs, professionel og målrettet. Det handler om branding og om at sende de rette signaler til din omverden.
Jeg møder tit bloggere der laver godt indhold på en gratis blog. Nu vil de videre. De vil hæve deres blog til et højere niveau. Men det kan de ikke. Der er mange begrænsninger. Typisk må de starte helt forfra på en ny blog. Øv.
Jeg har samlet 10 fordele ved at have dit eget domæne.
1. Du ejer indholdet
Ved at have dit eget domæne har du fuld kontrol over indholdet på din hjemmeside. Når du laver en blog på en gratis blognetværk som fx Bloggers Delight eller Blogger, så er det nemt, men du ejer ikke dit indhold.
Ikke rigtigt.
Selvfølgelig gælder de samme rettigheder for copyright. Men blognetværket lader dig skrive på deres service og kan slette dit indhold når som helst. De kan ændre betingelserne eller design. I værste fald kan de lukke og så har du ikke adgang til dit indhold.
Med dit eget domænenavn ejer du dit indhold 100 %. Du har fuld kontrol over din blog. Det er dig der bestemmer. Selvom dit webhotel skulle gå konkurs og lukke, så kan du lynhurtigt flytte hele din hjemmeside til et andet webhotel – uden at det påvirker dit indhold.
2. Dit omdømme som blogger
En blog med et navn der ender på .dk eller .com vinder større respekt. Endelsen signalerer hvor seriøs og professionel du er.
Dit domænenavn er ikke et udtryk for hvor dygtig du er til at blogge. Men det har en vigtig signalværdi. Blandt læsere og bloggere er et .dk eller .com-domæne et udtryk for at du har investeret både tid og penge i at lave indhold til din blog.
De færreste bloggere vil linke til et subdomæne (fx ditnavn.blogspot.com). Derfor bliver det svært at få et samarbejde med andre bloggere hvis ikke du har dit eget domænenavn. Det er tvivlsomt at du vil få tilbudt fx at gæsteblogge.
Iøvrigt er det en vidunderlig følelse at kunne vise sit eget domænenavn til familie, venner og netværk. Det giver en følelse af anerkendelse og respekt. Det er meget motiverende.
3. Kontrol over reklamer
Med dit eget domænenavn bestemmer du selv om der skal være reklamer på din blog. Det har du ikke selv helt kontrol over på en gratis blog. Ofte vil du være tvunget til at finde dig i en del reklame.
Med dit eget domæne kan du selv bestemme hvilke reklamer du vil vise og hvordan de skal vises. Hvis du vil tjene penge på din blog ved at vise reklamer, så kræver de fleste annoncører at din blog har sit eget domæne.
Hvorfor? – Fordi en blog på eget domæne får mere trafik. Hvis det ikke er tilfældet, så er det fordi den ikke er værd at annoncere på.
4. Flere abonnenter på nyhedsbrev
Hvis du udgiver et nyhedsbrev på din mailing-liste, så får du flere tilmeldinger på dit eget domæne. Besøgende på din side vurderer værdien af dit indhold på mange forskellige kriterier. Et af dem er dit domænenavn.
Med et domænenavn der ender på .dk eller .com bliver dit indhold opfattet mere værdifuldt. Læseren vurderer at du har været villig til at lægge mere arbejde og seriøsitet i dit indhold. Selvom en artikel på et gratis domæne skulle være rigtig god, så er det ikke nok til at en læser vil følge dig.
De fleste gratisbloggere er døgnfluer. Dvs. de opdaterer sjældent deres indhold. Kun ganske få er værd at følge. Derfor får de ikke så mange tilmeldinger.
Med en gratis blog giver du indtrykket af at du er en free-rider, der ikke er villig til at investere i at lave godt indhold.
5. Folk vil dele dit indhold
Når du giver besøgende et godt indtryk af dit formål og mission. Viser at du er seriøs og villig til at investere i at gøre dit budskab synligt. Så vil folk være mere villige til at dele dit indhold.
De vil vende tilbage for at få mere indhold. Du bliver en værdifuld ressource.
Måske tænker du: Kan mit indhold ikke være godt selvom det ligger på en gratis blog? – Jo, det kan det. Men du kommer til at stå alene med det. Hverken læsere eller søgemaskiner vil hjælpe dig med at blive set. Din blog har meget lav rang.
Det svarer lidt til at søge en direktørstilling og møde op i en slidt t-shirt til samtalen. Useriøst.
6. Du rangerer højere i søgninger
Med dit eget domænenavn får du flere backlinks. Hurtigere. Et backlink er når andre bloggere linker til dig på deres hjemmeside.
En seriøs blogger vil ikke linke til et subdomæne fordi det er usikkert. De fleste gratis-blogge er midlertidige. Det betyder at et link til et subdomæne risikerer at dø. Det er ikke godt for den der linker fordi et dødt link giver siden et dårligt ry.
Det er irriterende at trykke på et link der ikke virker. Det giver ikke værdi.
En blog med mange døde links bliver straffet af søgemaskinerne og får en lavere rang. Derfor linker andre bloggere sjældent til subdomæner. Der er risiko for at det skader deres side.
7. Hurtigere synlig i søgemaskiner
I takt med at flere mennesker ser og deler din blog, stiger din rang i søgemaskinerne. Men det sker kun hvis du brander og markedsfører dit eget domæne. Det er ikke umuligt på en gratis blog, men det er langt sværere.
For at få folk til at dele dine artikler skal du have læsere og følgere. Du skal have en læserskare. Det får du bedst på en blog der ligger på sit eget domænenavn.
Du kan selv kontrollere din placering på bestemte søgeord, i Google og Yahoo på SERP’s Rank Checker.
8. Mulighed for vækst
Efterhånden som din side får mere trafik og flere læsere, kan du invitere gæstebloggere, teste produkter for virksomheder og tilbyde reklameplads. Samarbejdspartnere vil som regel vælge at markedsføre på stabile platforme med trafik af høj kvalitet.
Subdomæner vil altid blive nedprioriteret – også selvom indholdet er godt.
9. God e-mailadresse
Det er næsten umuligt at få en god e-mailadresse på Gmail eller Hotmail eller hvad din service nu hedder. Der er stor sandsynlighed for at andre allerede har taget dit navn. Nu hænger du på en grim adresse som folk har svært ved at huske.
Desuden virker det uprofessionelt at sende mail fra sin Gmail.
Hvis du ejer dit eget domæne kan du lave alle de e-mailadresser du vil. Jeg er heldig med at have mit navn for mig selv på .com, men .dk var optaget. Der er ikke ret mange med mit navn, men alligevel var det optaget i Danmark.
Mit domænenavn er erikback.com og min mailadresse er skribent + erikback.com. Jeg kan lave alle de mailadresser jeg vil med erikback.com. Du kan gøre det samme. Din mailadresse bliver fx initialer@dinside.dk.
Ressource: Guide til en god e-mailadresse
10. Personlig branding bliver nemmere
Når du ikke ejer dit eget domæne er det stort set Google der bestemmer hvad folk ser når de søger på dit navn.
Med dit eget domæne tager du kontrollen og bestemmer hvilket billede der tegner sig. Dit domænenavn er langt nemmere at bruge i personlig branding. Når du laver en gratis blog, så er du med til at brande en anden virksomhed end din egen. Du brander den service der lader dig have en gratis blog.
Nemt og billigt
Det er både nemt og billigt at købe sit eget domænenavn. Du kan få et domæne + webhotel for omkring 20 kroner om måneden. Jeg bruger UnoEuro.com fordi det er stabilt og brugervenligt. Der er WordPress med 1-klik-installation.
Jeg har lavet et 5-dages kursus i at opsætte din blog på dit eget domæne – kom rigtigt fra start.