Kære Læser
Har De tænkt over hvilken Værdi der gik tabt da vi afskaffede Høflighedsformerne? Deres Relation til Mennesker De kender eller ikke kender. Lad mig hjælpe Dem med af forstå hvordan vort Sprog er blevet respektløst…
Der er mange ting jeg kunne ønske stadig fandtes i vores sprog. De fleste er ikke så vigtige – jeg kan bare godt lide dem. Fx savner jeg x’et. Det er lettere at skrive buxer og sax. Omvendt giver x’et visse udfordringer for de der stadig ynder at skrive i hånden. Jeg tror også at x’et vil forvirre søgemaskinerne pænt meget.
På samme måde syntes jeg at det var lækkert med store bogstaver på navneord. Det hjælper på forståelsen af hvad et ord egentlig er. I dag har vi tendens til at substantivere alt muligt. Især fra engelsk. Måske kunne et stort bogstav tvinge skribenten til at tænke lidt mere over sin brug af ord?
Ved det ikke. Bare en tanke herfra. I dag handler det om høflighedfraser og deres værdi.
Dansk Sprognævn dropper Kære
Jeg bakker generelt Dansk Sprognævn op i deres anbefalinger. Men det virker tamt at skrive “Hej” som indleder til kommunikation med mennesker man ikke kender.
Jo, jo – jeg skriver faktisk selv Hej i mine e-mails. Men burde jeg det? Nogle gange vælger jeg at skrive Kære. Men det sker ikke så tit længere. Jeg tror at jeg er begyndt at tænke for meget over ordets egentlige betydning.
I bund og grund er Hej mindre personligt end Kære. Alligevel bruger vi dem omvendt.
Jeg tror at det hele startede da vi stoppede med at sige De, Dem og Deres. Vi er efterhånden et af de eneste sprog i verden der ikke bruger høflighedsformer.
Man gør det på spansk, russisk, tysk, engelsk etc. Alle de store sprog har høflighedsformer. Engelsk er et af de sprog der har valgt kun at have høflighedsformen og droppe dus (thou).
Værdien i at være høflig
Forleden var jeg inde hos Salling Super for at købe fisk. Et af de få steder hvor man stadig sætter en ære i god service. Ikke på den gammeldags facon. Men på den respektfulde måde.
Med lige dele respekt for varerne, faget og kunden.
Kan jeg hjælpe Dem Hr.? spurgte ekspedienten med et smil. Ja tak – 600 gram færøsk laks, svarede jeg glædeligt overrasket. Ønsker De lidt is til at køle fisken?
Sådan lød dialogen. Jeg følte pludselig at jeg var mere respekteret som menneske. Jeg var ikke længere “bare” en kunde. Med høflighedsfraserne viste ekspedienten at jeg har en værdi for dem.
Og samtidig markerer tituleringen vores relation; vi er ikke bedste venner. Vi er medmennesker der respekterer hinanden.
Jeg oplever forresten det samme hos Perchs Tehandel. Hmm… når jeg tænker over der efterhånden mange butikker de er begyndt at bruge høflighedsformer igen.
Jo, jeg er ikke naiv. Selvfølgelig er det en del af hele deres vintage brand, men ikke desto mindre har det stor værdi at vise sine medmennesker at man respekterer dem og sætter pris på dem.
De, Dem og Deres har en funktion.
Når vi vælger at bruge høflighedsfrase markerer vi en fase i relationen til andre mennesker. Vi viser at vi ikke kender dem godt nok til at være dus. Vi udviser respekt for deres personlige rum. Vi går først ind i det rum når vi bliver inviteret.
Når vi møder en lukket dør, så er det stadig almindeligt at banke på før vi går ind. Et høfligt bank er med til at respektere et fysisk rum. Det mentale rum bør vi respektere i samme grad.
I ligestillingens tegn har vi overskredet en grænse. I kampen for at alle skal være ens og lige har vi glemt at være høflige. På en eller anden måde fik høflighedformerne en negativ betydning. Nærmest nedsættende.
Men sådan behøver de ikke at være.
Høflighed er respekt for det personlige rum
Høflighedsfraserne kan åbne flere døre fordi vi ikke bare braser ind i folks personlige rum og forstyrrer dem. Vi banker respektfuldt på og bliver mødt med et smil.
Selvom den høflige fase er lidt mere omstændig, så tror jeg at vi vil have lettere ved at opbygge relationer fordi vi genindfører respekten for hinanden.
Tænk over det. Hvordan får det dig til at føle når nogen siger De, Hr. eller Frøken? Personligt kan jeg ikke lade være med at føle mig positiv på en eller anden måde. Jeg kan lide at komme i butikker hvor de respekterer mig som kunde.
Jeg kan lide mit personlige rum og vil gerne selv vælge hvem jeg lukker ind i det.
Høflighedsformerne er ikke med til at skabe afstand i relationer. Høflighedsformerne er en fase der gør det lettere at skabe stærke relationer. De skaber gensidig respekt.
En stor værdi gik tabt i vores sprog og færden da vi opgav at være høflige. Hvornår stopper vi med at banke på en lukket dør?