Det er ikke min ubetingede styrke at dyrke relationer. Min kompetencer i at opbygge social kapital er mangelfulde – det er i hvert fald min overbevisning. Men måske tager jeg fejl?
Jeg har spurgt eksperterne på LinkedIn. Jeg bad dem om hjælp. Og de kom med en række gode bud på hvordan man bedre kan opbygge relationer og et stærk netværk. Jeg har samlet alle de gode råd og idéer i dette indlæg. Jeg håber at de kan hjælpe dig lige så meget som de har hjulpet mig.
Dorte: Alle elsker at føle sig husket
Men er det nok med et “like” – spurgte jeg Dorte. Men det er det ikke. Det er langt bedre at skrive en kommentar eller at sende en besked. Hun udfordrede mig endda til at forpligte mig til at kontakte tre personer om ugen i mit eksisterende netværk.
“Never send at naked message” var hendes budskab. Sørg for altid at give en besked værdi for modtageren.
Annemarie: Man skal overveje mennesketype
Annemarie foreslår at ens evne til at dyrke relationer hænger tæt sammen med hvilken type menneske man er. Det kan jeg godt relatere mig til. Det er ikke alle mennesker der er lige spændende at tale med. Og jeg kan godt have det lidt svært med overfladisk udveksling af ligegyldigheder.
Jeg kan lide at møde nye mennesker der har noget at bidrage med. Mere end samtaler om vejret. Men sådan tror jeg ikke at alle har det. Nogle mennesker elsker det.
Måske bør vi have mere fokus på mennesker der ligner os selv – også selvom det betyder at netværket bliver lidt mindre. Et stærkt netværk kan være mere værdifuldt end et stort netværk.
Sandie: Relationer handler om at give
Ah – vand på min mølle. Sandie mener at relationer i høj grad handler om at skabe tillid. Og den skaber vi ved at give gaver. Det stemmer godt overens med Dortes “Never send an empty message”.
Jeg er selv af den opfattelse at gode relationer handler om at have tillid og være afholdt i et eller andet omfang. En relation kræver at forbindelsen hæver værdien for begge parter.
Med andre ord: Giv værdi.
For min type mennesker kræver det et meget stort arbejde at oparbejde den tillid. Jeg har svært ved at opretholde en relation med mere end en lille håndfuld mennesker. Det falder mig ikke naturligt at dyrke relationer. Ofte får jeg følelsen af at det dræner mig for energi.
Simone: Vi skal lytte mere end vi taler
Jeps – enig. Simone foreslår at vi kan dyrke relationen ved at lytte mere. Det er kedeligt at snakke med mennesker der bare plaprer løs om sig selv sine fortræffeligheder. Samtalen bliver til et one man show man bare har lyst til at flygte fra.
Og så gav Simone mig noget at tænke over. Måske noget du også kan tænke over? Kunne man forestille sig at nogle af os er dårlige til relationer fordi det er en historie vi fortæller os selv?
Når vi siger noget ofte nok, så ender vi med selv at tro på det:
- Jeg er dårlig til relationer.
- Jeg hader at sælge.
- Jeg er en fiasko.
- Alle hader mig.
- Etc.
At vi ikke har succes med enkelte områder kan hænge sammen med at det kræver mere af os end det ville gøre for andre mennesker. Det betyder ikke at vi er dårlige til det, men at vi har lettere ved andre ting vi hellere vil gøre.
Mettstine: Du kan være blind på social
Mettstine bakker op om historierne jeg fortæller mig selv. Hun mener ikke at jeg nødvendigvis er dårlig til relationer, men at jeg ganske enkelt har et blind punkt så jeg ikke ser hvad skal gøre. Måske derfor at det kræver en større indsats af mig?
Hun finder teorien om blinde punkter i enneagrammet. Her taler man om instinktteori. Ifølge denne teori kan der være områder man er mere eller mindre blind på. Instinkterne er med til at forme vores adfærd og motivation. Og det er muligt at arbejde med de blinde instinkter så jeg kan blive “bedre” til at dyrke relationer.
Interessant. Tippet her er at arbejde med sit sociale instinkt.
Poul: Brug dig selv
Poul foreslår at dyrke relationer ved at bruge sig selv. Dvs. finde modet til at stå frem og vise hvem man er. Vise sine passioner og interesser. Og ikke være bange for at dele ud af det man har.
Ingen tvivl om at det også hjælper at være klar i sin kommunikation. Så er det lettere for modtageren at forholde sig til. Værdien i budskabet bliver lettere at se.
Og så giver Poul et godt råd der er værd at gentage: Øvelse gør mester. Det er så sandt så sandt. Selvom vi alle ved det, så er det lang fra alle der tager sig tiden til at øve sig. Det gælder i alle sammenhænge. Såh måske ville det være en god idé at tage kontakt til sit netværk hver dag – bare for at øve sig 😉