For nogle mennesker er kommaet en religion. Hvis ikke det står korrekt så er man dømt til evighedens flammer. Og han kalder sig skribent? – Tsk, tsk! Jeg bekender mig til sund fornuft og god mening.
Jeg har været til forelæsning på Aarhus Universitet om kommaet. I årevis har jeg hørt mange forskellige meninger om kommaet og dets placering. Det er mig næsten umuligt at hitte rede i hvad der er rigtigt og hvad der er forkert – og jeg er ikke den eneste.
Efter mange frustrationer besluttede jeg mig for at gå til kilden og én gang for alle få afgjort hvordan kommaet sættes (for tiden). Hvis ikke landets universiteter kan repræsentere Dansk Sprognævns anbefalinger, så ved jeg ikke hvem der kan.
Jeg lærte noget skræmmende
Det første jeg lærte var at reglerne egentlig ikke er så svære som jeg troede. Der er kun fire regler jeg behøver at forholde mig til. Det er jo nemt nok (nej, det er det ikke). Hvor svært kan det være at lære fire enkle regler?
Det svære består i at jeg kun kan sætte kommaet rigtigt ved at bruge hovedet og (gys) tænke! Jamen, kan jeg ikke bare analysere mig frem til det? Nix. Hvis det var så enkelt, så kunne vi jo bare få en stavekontrol til at sætte kommaet.
Meget af det vi lærer i skolen om at analysere os frem til hvor kommaet skal stå, er forkert. Det er nemt at undervise i, men det er ikke rigtigt. Beklager.
For at lære at sætte kommaet rigtig er du nødt til først at aflære det du lærte i skolen. Dét vi forbinder med kommasætning er nemlig primært startkommaet, som Dansk Sprognævn har afskaffet.
Startkommaet gør absolut ingen forskel på forståelsen af teksten. Glem det. Slet det fra din hjerne. Den nemmeste måde at gøre det på er at stoppe analysen og lære de fire regler.
De fire regler
Hvis du lærer følgende fire regler, er du helt sikker på at kommaet står rigtigt:
- Decimalkomma. De fleste kan dette. Det er kommaet der adskiller decimaler og heltal.
- Opremsningskomma. Dette volder heller ikke de store problemer.
- Slutkomma (hel- og ledsætninger). Dette er straks lidt sværere, fordi der ikke er nogen regler for slutkomma. Det er skribentens beslutning hvor slutkommaet skal stå. Det afhænger helt af hvilken mening skribenten ønsker at formidle. Det er her du skal bruge indersiden af hovedet og tænke.
- Parentetisk komma. Det er også en af de svære. Der er tre elementer at tage stilling til:
- Præcisering
- Ekstrasententielle elementer
- Elementer der ikke er nødvendige for identifikation.
Hvordan kan du lære at sætte kommaet rigtigt?
Min anbefaling er at du går direkte til kilden og bruger Dansk Sprognævn. Læs reglerne og lav øvelserne. Hvis du ikke forstår reglerne, så spørg Dansk Sprognævn.
Alternativt kan du gå til kvalificerede lingvister på landets universiteter.
Men lad være med at støtte dig til vejledninger du finder andre steder. De er næsten alle forkerte. Glem alt om de huskeregler og hjælpeteknikker du har lært. De gælde nemlig ikke hver gang og som regel kun ved startkomma.
Jeg må blankt erkende at jeg heller ikke sætter kommaet helt rigtigt – endnu. Men jeg kan love dig at jeg bliver bedre til det. Derfor vil jeg heller ikke kaste mig ud i at vejlede i kommasætning. Men jeg vil opfordre dig til at blive bedre til det.
Hvad er din største udfordring med kommaet? Skriv den i kommentaren.