I dag får du en hurtig liste du kan bruge til at grovpudse din skrivestil. Disse ni ingredienser er de mest grundlæggende for at dine tekster bliver taget alvorligt.
1. Brug afsnit
Læserne tøver med at læse afsnit der er alt for lange. Derfor er det en god idé at bruge mange korte afsnit på din blog. Som tommelfingerregel må et afsnit være på cirka 3-4 linjer. Overholder du dette tal, så vil du få en overskuelig tekst med større sandsynlighed for at blive læst.
Omvendt må du ikke bruge for korte afsnit. Nogle bloggere ynder at lave nyt afsnit for hver gang de sætter et punktum. Men det kommer hurtigt til at virke rodet og forvirrende. Det kan være meget irriterende at læse. Og du vil jo ikke irritere dit publikum 😉
2. Redigér og skriv om
Åh. Gaab. Gider ikke… Her kommer en virtuel lussing så du kan tage dig sammen. Dette er ikke kun en anbefaling. Du skal redigere dine tekster. Gå ud fra at dine første udkast stinker. Læs dine blogindlæg igennem og redigér teksten. Der er altid noget du kan gøre bedre.
Du får lige et link til en tjekliste jeg har lavet. Her er der masser af ting du kan tage fat på når du redigerer: Den store korrektur.
Oki. Jeg medgiver at der kan være tilfælde hvor jeg vil anbefale dig at udgive dit første udkast. Det er især hvis redigeringen er årsagen til at du ikke får udgivet. Så hellere udgive og redigere senere. Den dag i dag finder jeg gamle indlæg frem på bloggen for at opdatere og redigere dem. Hvis indlæggene er for dårlige eller irrelevante, så skriver jeg dem om.
Jeg har også lavet en hurtig tjekliste til redigering der kun tager 15 minutter: Rutinetjek på 15 minutter
Omskrivning kan være en god idé hvis du virkelig vil arbejde i dybden med din skrivning og dine blogindlæg. Dit budskab kommer som regel tydligere frem anden gang du skriver dit indlæg. Hvis du har tiden til det – og modet – så slet dit indlæg helt og skriv det igen.
3. Slet unødvendige ord
Der er altid ord du kan slette. Lad være med at fylde dine indlæg med unødvendige ord. Sig det der skal siges. Hverken mere eller mindre. Hvert ord skal tælle.
4. Skriv præcist og konkret
Skriv dit budskab meget præcist. Hold dig fra tvetydige formuleringer. Brug korte sætninger og mange punktummer. Indskudte sætninger har det med at forstyrre. Pas på med at væve omkring dit budskab. Kom til sagen med det samme og fortæl helt konkret hvor du vil hen med teksten.
Læseren må ikke være i tvivl om hvad du vil sige i din tekst. Selvom jeg ofte anbefaler at bruger komparativ når du skriver, så kan det være en god øvelse at skrive i mere definitte vendinger. Det gør teksten mere konkret.
5. Skriv på en måde der falder naturligt
Skriv som det falder dig mest naturligt. Som udgangspunkt er det en god idé at skrive som du taler. Din skrivestil vil efterhånden forme sig efter din unikke måde at udtrykke dig på. Talesproget er fyldt med ord og vendinger der vil tages sig anderledes ud på skrift. Især når det har været igennem en redigering.
Brug de ord der falder dig mest naturligt. Lad være med at prøve at være noget du ikke er. Og undgå for alt i verden at lyde og fremstå som professionel. Din opfattelse af professionel er sandsynligvis det stik modsatte. Akademisk sprog, passive sætninger og fagudtryk er ikke professionelt. Det er bare uinteressant og kedeligt.
6. Vær klar i sproget
Skriv klare budskaber i ord og vendinger læseren ikke kan misforstå. Sæt dine budskaber op så de er lette og hurtige at forstå. Lav masser af luft mellem linjer og afsnit. Skriv mange underoverskrifter og en fængende overskrift. Vær gavmild med punktummer og drop de fleste kommaer.
Sådan gør du dit blogindlæg let at skimme. Dit publikum kan hurtigt danne sig et overblik og forstå dit budskab.
7. Lær at stave
Der er forskel på slåfejl og stavefejl. Det er næsten umuligt at skrive et blogindlæg uden slåfejl. Det er derfor du skal redigere dine tekster. Men det er meget tydeligt når en skribent ikke kan stave eller har misforstået ord og vendinger. Det irriterer læserne.
Du skal ikke være perfekt. Det ville være arrogant at tro at du kan udgive fejlfri og perfekte tekster. Men du skal stræbe efter at blive bedre. Brug tid på at kontrollere om du staver rigtigt. Om du har forstået de grundlæggende forskelle på de ord du bruger.
Lad være med at bruge slang og forkortelse. Lær hvordan dansk retskrivning fungerer. Brug dine sproglige opslagsværke flittigt. Ikke for at glæde din gamle dansklærer eller kommafascisterne. Du skal gøre det for at blive bedre til at skrive og vinde dine læseres tillid og respekt.
8. Undgå smarte ord
På lang sigt vinder du sjældent noget ved at bruge slang og fremmedord. Det kan godt være at du prøver at fastslå din personlige stil og stemme, men den må ikke drukne verbale udskejelser der får dig til at virke mere dum end intelligent. Derfor vil jeg anbefale at du lærer at skrive klassisk dansk.
Hvad er klassisk dansk? – Det er et dansk hvor du ikke benytter dig af hverdagens slang og fremmedord. Det er et skriftsprog der viser at du kan udtrykke dig i hele sætninger der giver mening. Misforstå mig ikke. Det betyder ikke at du skal være kedelig. Du må gerne bruge et fagudtryk eller et fremmedord i ny og næ. Men de må ikke dominere din skrivestil.
Generelt bør du undgå lange fagudtryk og fremmedord. Herunder smarte engelske udtryk som du møder i dagligdagens tale. Hvis der findes et dansk ord for det du vil sige, så brug det danske ord. Er du i tvivl, så slå ordet op i ordbogen. Du kan komme rigtig langt med sproget.dk.
9. Lad være med at skyde genvej
Det kan være fristende at tage den lette vej. Prøv at undgå forkortelser. Hvis du alligevel bruger dem, så sørg for at forklare læseren hvad de står for. Du skal altid gå ud fra at læseren er nybegynder og ikke ved noget om det du skriver.
Det samme gælder når du nævner steder og personer. Lad være med at antage at læseren ved hvem eller hvad du hentyder til. Dit publikum har ikke den samme indsigt som du har. Så sørg for at skrive dine sætninger helt ud og uddyb hvor det er nødvendigt for at få alle med.