30-dages skriveudfordring
Dette er et indlæg i min 30-dages skriveudfordring. Målet er at du bliver en procent bedre til at skrive hver dag i 30 dage.
Brug din ordbog, siger manden der har smidt de fleste af sine ordbøger ud. For et par år siden gik det op i for mig at det eneste jeg brugte mine ordbøger til var at samle støv og flytte rundt på. Jeg endte med at smide cirka tyve opslagsværker til genbrugspapir. Jeg beholdte kun mine etymologiske og russiske ordbøger. De eneste opslagsværker jeg ikke har fundet gode digitale løsninger på.
Efterhånden foretager jeg alle mine opslag i online ordbøger. De er helt suveræne. Desværre går jeg glip af duften og den lette brise siderne i en fysisk ordbog bringer til sanserne. Men til gengæld er det usædvanligt let og effektivt. Tiden jeg sparer kan jeg bruge på at dufte til andre gode bøger.
Slå alt op
Helt ærligt – skal jeg virkelig slå alt op? – Ja, det skal du. Du vil blive overrasket over hvor meget du kan lære ved at slå selv helt almindelige ord op på nettet. For eksperimentets skyld vil jeg slå “alt” op for at se hvad vi kan lære:
Jeg er gået ind på sproget.dk og har indtaste “alt” i søgefeltet. Jeg bemærkede hurtigt at jeg er god til at stave til “alt”. Men der er overraskende meget at læse om ordet “alt”. Det kan betyde mange ting. I dette lille eksperiment lærte jeg at “alt” også er et udtryk for den dybe damestemme i et kor. Ok, det er ikke helt nyt for mig, men jeg vidste ikke at det oprindeligt var den høje mandestemme der i dag kaldes første-tenor.
Jeg lærte også at der er mange synonymer for alt, men at ingen af dem kan udtrykkes med et enkelt ord. Og et af disse synonymer var fanden og hans pumpestok. Ja, jeg ved stadig ikke hvad det betyder, men nu ved jeg at fanden og hans pumpestok omfatter alt. Mit næste opslag vil helt sikkert være “pumpestok” – og sådan kan man blive ved.
Derfor skal du slå ord op
Du skal slå flere ord op fordi det øger dit ordforråd. Det vil styrke dit sprog når du skriver. Det bliver lettere for dig at skrive varieret og at udtrykke nuancer. Ord der ligner hinanden meget kan have en lille bitte nuance der lige præcis er nok til at vække den rette følelse hos læseren.
Dine opslag vil også give dig mere viden. Ikke bare om sproget, men også dets oprindelse og historien bag. Du vil opdage hvordan ord bliver brugt i faste vendinger. De vendinger opdager du måske at du altid har brugt forkert uden at vide det. Måske opdager du også at der findes gode danske ord du kan bruge i stedet for alle de engelske udtryk de fleste af os efterhånden har adopteret.
Opslag i ordbogen er ikke kun for at stave ordene rigtigt. Opslag tjener et langt større formål. Derfor skal du øve dig i at slå ord op. Også ord du tror du kender godt – du vil blive svært overrasket over hvor meget du får ud af det. Og hvis du er rigtig skrivenørd, så kan du slet ikke vente med at bruge din nye viden i dit næste blogindlæg.
Din opgave: Slå et helt almindeligt ord op på sproget.dk og tænk over hvad du lærte.
Advarsel: Når du slår ord op online skal du være kritisk. Tjek dine kilder om de er troværdige. Bare fordi 100.000 resultater siger een ting i Google er det ikke ens betydende med at det er rigtigt. Et lille kneb er at krydstjekke dine opslag på flere kilder. Hvis de siger det samme, så er du på rette spor.